Amadina

25.05.2010 15:45

Amadina diamantová

Výskyt : Australie

Velikost kroužku : 2,80 mm.

 

SAMEČEK: Má tmavě červený zobák, bílý krk, šedou hlavu, černou oblast mezi očima a zobákem, šedohnědé křídla. Kostřec a vrchní krovky ocasní jsou červené, bříško bílé, rýdovací pera a hrudník černý. Boky černé s velkými bílými, okruží červené a nohy šedohnědé.

 


SAMIČKA:Má světlejší zobák, užší černý pruh na hrudníkua menší puntíky.

 

Snůška : 3 až 6 vajec. Doba sezení 12až 15 dnů. Vyletí z hnízda 3až 4 týdny.

 

 

Samostatnost za 3 až 4 týdny.Pozinkované pletivo s rozměry ok 12 x 12 mm a podle mého plně postačuje. Nemusíme se bát, že by ptáci ulétli.

 

Mutace : přírodní a pasteloví, isabeloví, ptáci s oranžovým zobáčkem  žlutozobá, ta má žlutý zobák, okruží, kostřec a vrchní krovky ocasní. Dále hnědá, kde normálně černé části jsou šedohnědé. Jsou také hnědokřídlé, pastelové, isabelové a stříbrné amadiny diamantové.
atd.Teplota . 15-22 stupnů.

 

 

Hlasitost: U astrildovitých ptáků nemá cenu hovořit o nějaké hlasitosti. Jediným zvukem, který amadiny diamantové vydávají, je již zmíněné volání partnerů a zpěv samečka. Obojí je tak tiché, že to nemůže nikoho obtěžovat, a bez obav si tyto ptáky můžeme pořídit i do paneláku.

 

Potrava 1: Směs pro drobné exoty Deli nature Prestige vaječná michanice All pet, mohár, prosa, lesknici, senegalské proso v klasech  . Zelené krmení – listy salátu, čínského zelí, špenát, smetánku lékařskou, pastuší tobolku, ptačinec žabinec. Zelené krmení je nutno dávkovat umírněně, aby tak chovatel předcházel potížím s průjmy.

Potrava 2 :  V období odchovu mladých je nezbytné krmení živočišného původu – vaječná míchanice ( domácí nebo průmyslově vyráběná ), hmyz, mravenčí kukly apod.Důležita je taky správná a vyvážená dotace vitamíny, minerály a probiotiky.

Potrava 3 : Amadiny diamantové jedí různé druhy prosa(červené, zelené, žluté, senegalské atd.), mohár, lesknici, niger, 1x za týden vaječnou míchanici. Zvláště oblíbený je salát, ale ne ze skleníku, protože obsahuje hodně dusíkatých látek. Potom trochu zeleniny např.okurku, mrkev, rajče a ovoce např. jahody, maliny, meruňky, jablka,
hrušky. Mají rády také tvaroh a piškoty pokapané medem. Do vody přidávám do 1litru lžičku jablečného octa, aby se voda nekazila a 1x za měsíc půl B-komplexu a 1 nastrouhaný stroužek česneku rozpustit
do 1 litru vody. Potřebují také písek, grit, drcené dřevěné uhlí a vaječné skořápky.

 

 

Potrava 4 čím budu rmit já :-) :

 

Hnízdění : Amadiny diamantové hnízdí v budce o velikosti 15x25x15 cm s kulatým vletovým otvorem, nebo v zastřešeném košíčku. Na vystlání hnízda podáváme kokosové a sisalové vlákno, peří, seno, nastříhané
sisalové provázky, zvířecí chlupy atd. Samička snáší 4-7 bílých vajíček a sdí na nich 14-15 dní. Mláďata jsou holá a slepá. V 8 dnech vidí, 10.den jim začíná růst peří. 22.den od narození prvního mláděte vylétají z budky.