(Nymphicus hollandicus)

02.07.2010 21:55

Korlela

02.07.2010 18:46

Korela chocholatá
(Nymphicus hollandicus)

Korela pochází z Austrálie. Žije téměř jen ve vnitrozemí. V suchých létech se shromažďují do skupin až po 70 korelách a migrují za potravou a vodou. Patří k nejrychlejším letcům mezi papoušky.

Velikost : Dospělá korela má délku asi 25 až 35 cm, křídlo má rozpětí asi 13 až 18 cm a ocas asi 12 až 16 cm dlouhý.

Krmení korel není nejjednoduší. Dospělá korela by měla sníst 35g zrní denně. Větší spořebu mají rodiče v době krmení, mladí ptáci a v době tokání.

Základní směs pro korely se skládá z prosa, loupaného ovsa, slunečnice a pšenice. Tuto směs můžete koupit v každém zvěrimexu i s různýmy minerálnímy a vitamínovímy přídavky, ovoce, zeleninu a zelené krmení, list smetánky lékařské, kopřivy, nebo ptačince a žabinec klíčene proso. Z krmiv živočišného původu se může podávat vejce na tvrdo, tvaroh a daphnie, což jsou těla perlooček. S přijímáním této potravy je však problém krmivo navyklá, nepřijímá ho. Krmivo živočišného původu v jiné formě, např. smíchané s normální směsí zrnin (pozor na zkažení krmiva), anebo jako tzv.míchanici, což je směs nastrouhané mrkve, na tvrdo uvařeného a nastrouhaného vejce a strouhanky, nebo nastrouhaných piškotů a dalších přísad.

Voliéra pro korelu

Velikost voliéry není nijak omezena. Korely jsou výbornými letci, většínou se setkáme s délkou 2 - 3 m, šířkou 0,8 - 1,5 m. Za vyhovující výšku můžeme považovat 1-2 metry. Vybavení voliéry je podobné jako vybavení klece. Snášenlivost korely je velmi vysoká jak mezi korelami, tak i vůči ostatním papouškům. Nejvhodnějšímu spolubydlícími pro korely jsou andulky a zebřičky dalšími astrildy, amadiny holubci křepelky bud japonský nebo činský agapornisy, nebo rozelami.

Pokud máte jiné zvíře v blízkosti korely, může a nemusí to být problém. Rozhodně ke korele nedoporučuji psy a kočky, protože mají sklony k lovu. Z hlodavců nedoporučuji potkany a krysy, protože jsou nevypočitatelní. Pozor! Potkan je nebezpečný pro korelu i přes klec! Mě v domění že jí přes klec nic neudělá jí pořádně pokousal. U menších hlodavců (křečci, osmáci, pískomilové, atd...) žáleží na snášenlivosti daného zvířete.

Korela není agresivní, takže se snese s jinými druhy ptáků i andulek.

 

Koreli jsou známé jak přírodní až po různý mutace :-) . mě osobně se líběj přírodní a bílé a mutace jsou pěkný neodsuzuju je :-). (Pak sem dam mojeho Pepíka)

 

Fotky nejsou moje :-)

 

Korela chocholatá (Nymphicus
hollandicus) vrchní hlava samec se žlutou hlavou a dole samice s šedou hlavou.

 

Korela chocholatá (Nymphicus
hollandicus)