Křepelka čínská Cortunix chinensis Excafactoria chinensis

22.05.2010 12:19

Křepelka čínská je vhodná pro začátečníky.

Původ : Jihovychodní asie a vyskyt : Australie

 

Velikost : 11 až 13 cm. :-D@}->--*IN LOVE*

 

Povaha : Většínou je chovatele chovají v párech nebo 1 kohoutek + 1 až 2 slepičky. Kohouti křepelek jsou 95% plodný ostatní jsou bud neplodný nebo používají umělí/lý oplozovaní.

Kohoutek od křepelek čínských je vitalní a je lepší k němů 1 až 9 slepiček pokud jsou vajíčka oplozený tak i 13 slepiček.Křepelky čínské jsou společenský pokud mají větší volierů a malý volieře chovejte 1 kohoutek (1,0) + 1 až 3 ve střední bych doporučil 1,0 až 2,0 (pokud se nebudou kohouti prát) + (0,1) 1 až 5 pustít všechny najednou v 1 dni a velká voliera 1 (1,0) + 1 až 13 (0,1) a klidně 4 (1,0) když kohouti spolů vyrůstají odmalička perou se mín (pokud se nebudou kohouti prát) ale lepší mít každýho kohoutka zvlášt.

 

Hnízdění : Slepička snese asi 4 až 8 vajec někdy více než 10 ( když snese víc vajec ty odeberte a dejte do lihně a slepičce nechte 4 až 6 ks). na vajíčkach sedí 16-18 dní a vodí je 4 tydný a než se uplně osamostaní musí byt u rodíčů ještě další 4 týdný.

 

Potrava : pak doplním čím budu krmít já .

 

Fotky kopírovaný na stránce :https://krepelky.chovzvirat.com/mutace.php .

 

Mutace

V současnosti je ve světě známo kolem 15 různých mutací. U většiny se pohlaví určuje snadno podle kresby na hrdle, kterou má pouze kohoutek. U slepičky zcela chybí nebo má pouze její náznak. U spousty mutací mají kohoutci také rezavě-hnědé, až červené zbarvení pod ocáskem v okolí kloaky. Tato červená peříčka určují pohlaví zcela spolehlivě, u žádné slípky je totiž nenajdete. Existují ovšem i mutace (např. bílá), které nemají žádné viditelné znaky a určení kohoutka, či slepičky je velice obtížné. Nezbývá než sledovat jejich chování, popřípadě zvukové projevy.

Křepelka čínská (přírodní zbarvení)

Kohoutek je často zaměňován s mutací zlaté křepelky. Na hřbetě přírodně zbarvených ptáků ovšem chybí zlatá peříčka, která jsou pro zlatou křepelku typická. Slepička je tmavě hnědá.

Přírodní mutace

Stříbrná mutace

Kohoutek nosí na hrdle dobře patrnou kresbu a pod ocáskem má tmavě hnědé, až rezavě červené zbarvení, podle kterého se dá pohlaví spolehlivě určit. Slepička má pouze náznak kresby. Stříbrná mutace je považována za vůbec nejkrásnější.

Stříbrná mutace

Modrolící mutace (křepelka modrá)

Kohoutci jsou bez kresby, přesto se dá pohlaví po přepeření lehce určit podle modrého, až stříbrného zbarvení na hrdle a břiše, které u slepičky chybí a podle kterého byla tato mutace pojmenována. Kohoutek má pod ocáskem a v okolí kloaky červená peříčka.

Modrolícá mutace

Skořicová mutace

Vyskytuje se v dalších mnoha barevných varietách a jsou další mutací u které chybí kohoutkovi kresba. Od slípky ho však rozlišíte snadno dle šedého zbarvení na břiše a červených pírek pod ocáskem. Slípka má na hrdle pár bílých pírek, poskládaných do jakéhosi půlkruhu.

Skořicová mutace

Zlatá mutace

Kohoutci jsou často zaměňováni s přírodním zbarvením. Na fotografii si však můžete všimnout pruhu zlatých pírek na hřbetě, která vedou od hlavy, až k ocasu. Tato peříčka jsou pro tuto mutaci zcela určující a k záměně tak nemůže dojít. Slepička je celkově světle hnědá (zlatá).

Zlatá mutace

Bílá mutace

Obě pohlaví jsou zbarvena čistě bíle, bez jakýchkoliv rozpoznávacích znaků. Určení mi proto často dělá problémy a daří se až podle rozdílných zvukových projevů, či chováním, kdy kohoutek tichým voláním vábí slepičku.

Bílá
mutace

 

 


Mutace křepelek čínský : křepelka bez kresby na hrdle ,červenohnědá,skořicová,bílá, straka,různé pastelové barvy, divoká forma,zlatá, šedý pastel,(další mutace doplním s vaší pomoci když budete o nějakych vědět napište do knihy návštěv).

Článek kopírovan na stránce : https://krepelky.chovzvirat.com

Krmivo

Rostlinného původu:

Stejně jako u většiny exotických ptáků, tak i u křepelek tvoří základ krmné dávky různé zrniny. Předkládám proso, řepku, mák, jemný pšeničný a kukuřičný šrot. Pšenici nabízím v klíčeném stavu, suchou konzumují pouze v malém zanedbatelném množství. Klíčím ji 2-3 dny ve starém vyřazeném hrnci. Nejprve jsou obilky na 3 hodiny zality tak, aby byly celé ponořené pod teplou vodou. V tomto období se obilky nasají a je tak započat proces klíčení. Každý den pšenici několikrát propírám, aby se zcela nevysušila a obsahovala tak potřebnou vlhkost. Již po 24 hodinách se objevují první maličké klíčky. A o další den později dosahují téměř 2mm., což je optimální délka pro zkrmování. Před překládáním je potřeba pšenici ještě jednou důkladně promýt ve vlažné vodě. Při klíčení se z obilek totiž uvolňují nežádoucí látky, kterých je třeba se takto zbavit. Poté obilky posypu ROBORANEM pro exoty a trochou Supervitu D, celé důkladně protřepu. Oba přípravky se na naklíčených obilkách dobře rozpustí a rozptýlí, křepelky je tak nevyhnutelně konzumují.

V oblibě mají také veškeré zelené krmení, především smetánku lékařskou a kopřivu dvoudomou, kterou sekám na malé kousky a přidávám do krmiva. Z ovoce dávají přednost měkčím jablkům, které dokáží vyklovat tak, že zůstává pouze slupka.

Jednou za čas předkládám i vařenou bramboru, či máčený rohlík, který se dá také dobře zkombinovat s práškovými vitamínovými přípravky.

Živočišného původu:

Alespoň malé množství krmiv živočišného původu je v chovu čínských křepelek nezbytné. Ve velké oblibě mají drobnější kousky vaječné míchanice, kterou nekupuji ale dělám si ji sám z natvrdo uvařených slepičích vajec smísených se strouhankou. Pravidelně ji však křepelky dostávají pouze v letním období, kdy s ní krmím mláďata ostatních ptačích druhů.

Za horkých jarních a letních dnů předkládám také malé množství smýkaného hmyzu, ze kterého dávají přednost mouchám, dále pak mravenčím kuklám. Některé druhy hmyzu si naloví křepelky sami v travnaté venkovní voliéře. Uloví-li brouka kohoutek, sám ho nepozře, tichým voláním přiláká slepičku, které úlovek přenechá.

Ostatní:

Stejně jako všichni hrabaví, se i křepelky nikdy nekoupají v připravené misce s vodou. Nečistot se proto zbavují popelením v písku, který je v jejich chovu naprosto nezbytný a zbavuje také křepelčí tělo nežádoucích ektoparazitů, vyskytujících se v peří. Kolem popelící se křepelky odlétávají drobná zrnka prachu i do větších vzdáleností, což představuje problém hlavně v pokojových klecích a voliérách, které musíme po obvodu opatřit alespoň 10cm vysokým pruhem skla.

Písek spolu s gritem slouží i k trávení ve svalnatém žaludku. Ve snášce podávám i rozdrcenou a usušenou skořápku ze slepičino vejce.

Vitamíny:

ROBORAN pro exoty:

Lahvička RoboranuJe to kombinovaný vitamino-minerální přípravek, který složením a vzájemným poměrem jednotlivých složek odpovídá potřebám okrasného ptactva. Je vhodný k doplnění a biologickému vyvážení neplnohodnotné krmné dávky. Působí na zvýšení odolnosti a ke zlepšení celkové tělesné kondice, hlavně v zimním a jarním období, v době hnízdění a při stresových stavech.


 

ACIDOMID E

Lahvička Acidomidu EObsahuje kompletně všechny organické kyseliny důležité pro exotické ptactvo a navíc jako jediný přípravek svého druhu na trhu glukózu a vyvážený poměr minerálních látek stimulujících metabolismus a zvyšuje imunitu organismu. Organické kyseliny okyselují napájecí vodu a tím ji zároveň konzervují a stabilizují, proto nedochází k nežádoucímu rozvoji patogenních bakterií a plísní již v napájecí vodě. ACIDOMID také zvyšuje odolnost proti jiným než bakteriálním chorobám (jako např. kokcidioze). Organické kyseliny jsou lehce stravitelné a v organismu využitelné jako zdroj energie. ACIDOMID redukuje potíže zažívacího traktu, zlepšuje stravitelnost bílkovin a minerálních látek Má silný antibakteriální účinek jak v krmivu, tak i ve střevě. Snižuje rizika průjmového onemocnění, má vliv na aktivitu enzymů a zlepšuje konverzi živin. Podává se v množství 10 ml na 1 litr napájecí vody po celý rok. První 2-3 dny v počátku podávání přípravku se doporučuje dávkování poloviční (0,5% tzn. 5 ml na 1 litr napájecí vody).

Acidomid E - složení
uhličitan vápenatý
pšeničná mouka krmná
hydrogenfosforečnan vápenatý
vitamín A,D,E
oxid měďnatý (CuO)
Deklarované jakostní znaky:
Vlhkost: 6,0%
Vápník: 100 g/kg
Fosfor: 58 g/kg
Sodík: 5,7 g/kg
Vitamín A: 500 000 m.j./kg
Vitamín D3: 100 000 m.j./kg
Vitamín E (alfatokoferol): 600 mg/kg
Měď (Cu): 150 mg/kg

AQUAKAR

Lahvička AquakaruTekutý přípravek, která obsahuje L-karnitin a další látky v koncentraci odpovídající potřebě exotů. Podporuje imunitní systém a využitelnost energie a vitamínů z tuků. Používá se zejména v situacích jako je stresový stav, zdravotní zásah, vysoký infekční tlak, změna krmiva, omezení či vynechání živočišných komponentů v krmivu apod. L-karnitin má také významný vliv na zvýšení líhnivosti násadových vajec a podporuje vitalitu mláďat., protože L-karnitin obsažený ve žloutku zvyšuje využitelnost tuku mládětem zejména v prvních dnech jeho života. Podává se v množství 0,15% až 0,2% do napájecí vody (1,5 až 2 ml na 1 litr vody). Doporučuje se podávat 3-10 dnů a podle potřeby dávkování opakovat.

OPTIMIN exoti

Lahvička OptiminuJe komplex vysoce účinných minerálních látek v tekuté formě. Účinnost většiny minerálních látek v tekuté formě je ve srovnání s klasickou práškovou formou až o 80 % vyšší. Podporuje imunitní systém a enzymatickou činnost. Významně se také podílí na zlepšení zdravotního stavu a zvýšení imunity organismu. Používá se zejména situacích jako je požadavek vysoké imunity, stresový stav, zdravotní zásah, vysoký infekční tlak, nedostatek některých minerálních látek apod. Optimum podporuje rychlou regeneraci organismu po onemocněních. Resorpce účinných látek přípravku je při rozředění v napájecí vodě účinnější, pohotovější a oproti tuhé formě dotace také daleko rychlejší. Podává se v množství 5ml na 1 litr napájecí vody po celý rok.

Supervit D

Lahvička Supervitu DPodává se po dobu 4 - 5 dnů. Aplikaci lze prodloužit nebo zopakovat po 3 - 4 týdnech. Zarovnaná kávová lžička SUPERVITU má hmotnost cca 3g, zarovnaná polévková lžíce má hmotnost cca 9g. Je to biologicky účinný vitamínový koncentrát určený pro nutriční použití u všech druhů a kategorií drůbeže, vyrobený z vodorozpustných vitamínů švýcarské provenience. Podává se v období fyziologické zátěže organismu zvířat nebo stresu. Zlepšuje biologickou hodnotu násadových vajec a zvyšuje jejich oplozenost a líhnivost. Příznivě působí na intenzitu a udržení maxima snášky vajec. Podporuje správný růst a vývoj mladé drůbeže ve výkrmu a odchovu, zlepšuje jejich životaschopnost a zdravotní stav.

Jablečný ocet

Lahvev jabločného octaPomáhá ptákům při přepeřování, protože podporuje tvorbu peří a pravidelným používáním slouží i k udržení zdraví. Podávám ho v 10 ml na litr vody.

 

https://www.adiscus.snadno.eu/Nabidka-tercovcu-a-skalar.html